TDBD 224.SAYI YAYIMLANDI
TDBD 224.sayıyı okumak için tıklayınız...
TDBD 224.SAYI BAŞYAZI
'Haklarımızı savunmaya kararlıyız'
Değerli Meslektaşlarım;
Tüm itirazlarımıza rağmen dişhekimlerinin de aralarında bulunduğu meslek mensuplarının her yıl ruhsat harcı ödemesini içeren torba yasa Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yürürlüğe girdi ve yasaya göre Ocak ayının son gününe kadar yatırılması gereken ilk harçlar yatırıldı.
Ruhsata binaen alınan bu harçlara en temel itirazımız, zaten gelir vergisi mükellefi olduğumuz, her yıl gelir vergisi beyannamesi verdiğimiz ve bu sebeple ikinci bir vergi çeşidinin ortaya çıkarılmasının doğru olmayacağı yolundaydı. Fakat bu itirazlarımız kabul görmedi.
Üyelerimiz, meslektaşlarımız haklı olarak soruyorlar, Odalar ve TDB bu konuda bir hukuki mücadele yapmıyor mu diye... Sizlerin de bildiği gibi yasama organından çıkan bir kanun ancak ve ancak yasama içinden toplanacak imzalarla Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp itiraz edilebiliyor.
Bu konuda mecliste en çok milletvekiline sahip ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin yetkilileri ve hukukçularıyla çeşitli görüşmeler sağlandı. Hukuk müşavirimizin hazırladığı itiraz gerekçeleri CHP hukukçularına iletildi ve önümüzdeki hafta içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası için başvurulacağı sözü alındı.
Umarız Anayasa Mahkemesi bizim haklılığımızı onaylar ve bu yanlış vergilendirme yolundan dönülür.
Maalesef son dönemde gelir artırmak için her yol deneniyor. Cezalar orantısız bir biçimde yükseltiliyor, harç vergisi çıkarılıyor, mali denetimler artırılıyor.
Son olarak da Health Türkiye portalına sağlık turizmi yetki belgesi alan özel sağlık kuruluşlarının üyelik ücreti 26 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı. Hiçbir açıklaması olmayan bu orantısız artışa da iptal davası açıyoruz.
Bu portalın nasıl bir fayda sağlayacağı pratik olarak hiçbir şekilde gözlenmemişken böyle orantısız bir artışa USHAŞ nezdinde yaptığımız itirazlar da kabul görmedi. Bu durumda son derece haklı gerekçelerle iptal davası açıyoruz.
Son olarak mesleğimizdeki en önemli sorun olan istihdam sorununda çözüm yollarının en başında gelen Kamudaki ağız diş sağlığı hizmet birimlerine dişhekimi atanması, bu atamaların açılması konusundaki ısrarımız sürüyor.
Bu konuda, yaşanan ekonomik kriz gerekçe gösterilerek kadro yetersizliği sebebiyle atamanın yapılamayacağı konusunda Sağlık Bakanlığı yetkililerinin direnişi de sürüyor. Atamalar bir an önce başlamalı ve dişhekimliğinde gittikçe daha derin bir sorun olarak karşımıza çıkmaya başlayacak olan istihdam problemine bir nebze de olsa çözüm getirilmeli.
Sorunsuz, harçsız, sağlıklı, mutlu günlerde buluşmak dileğiyle selamlar, sevgiler
Fatih Güler
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı
![]() |
![]() |



