2021

 
   

20 MART DÜNYA AĞIZ SAĞLIĞI GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Ağız ve diş hastalıkları, dünyada en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Ayrıca sıklıkla diğer önemli sağlık problemleri ile bağlantılı olup ağrı, rahatsızlık, sosyal hayattan uzaklaşma ve özgüven problemlerine neden olurlar.  Küresel boyutta dünya nüfusunun %90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. Ancak çoğu ağız ve diş hastalıkları önlenebilir ve erken dönemde tedavi edilebilir. 

20 Mart; Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) tarafından ağız ve diş hastalıklarının görülme sıklığını azaltmak adına farkındalığı arttırmak ve bireyleri, aileleri, toplumları ve hükümetleri ağız ve diş sağlığı dolayısıyla da sağlıklı bir yaşamı sağlamaya teşvik için ‘Dünya Ağız Sağlığı Günü’ olarak kabul edilmiştir. FDI üyesi olan yaklaşık 200 ülkede çeşitli etkinlikler ile kutlanmakta ve ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır. 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü her yıl ülkemizde de Birliğimiz, Dişhekimleri Odalarımız ve TDB Öğrenci Kollarımızın eşgüdümünde toplumla iç içe yapılan bilimsel ve sosyal organizasyonlarla kutlanmaktadır.  

Her yıl 20 Mart’ta dünyanın her bölgesinde bireyleri, ekonomileri ve sağlık sistemlerini etkileyen ağız hastalıkları yükünün azaltılması için harekete geçilmesi çağrısında bulunulmaktadır. Dünya Ağız Sağlığı Günü, iyi ağız sağlığını güvence altına almak için insanlara bilgilendirmeler ve güven duygusu ile güç kazandırmayı amaçlar.

Dünya ağız sağlığı gününün bu kadar hayati olması nedenleri arasında;

  • Bireylerin harekete geçmelerini sağlaması;
  • Okulları ve gençleri ağız sağlığı hakkında öğretici aktivitelere karşı cesaretlendirmesi;
  • Sağlık profesyonelleri ve sağlık hizmeti veren gruplara hizmet verdikleri insanları eğitebilmeleri için platformlar sunması;
  • Hükümetleri ve kanun yapıcı kesimleri herkese daha iyi ağız sağlığı sunulması için uyarması yer almaktadır.


Gelecek üç yıl için belirlenen ‘Ağzınızla Gurur Duyun’ teması ile ağız sağlığının genel sağlık için önemine dikkat çekilmektedir. Bu tema iyi ağız sağlığının bize daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşatacağını anlatıyor. Güç veren bu eylemlilik çağrısının, insanların ağızlarına değer vererek ağızlarına bakmaları ve böylelikle genel sağlık ve refahlarını koruyacaklarını anlamaları için motive etmesi beklenmektedir.

Sağlığın temel felsefesi öncelikle bireyleri hastalıklara karşı korumaktır. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri sağlık anlayışımızın temel değeri olmalıdır. Bu anlamda diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklardan olduğu gerçeğinden hareket ederek; toplumun bilgilendirilmesi ve ağız-diş bakımı konusunda alışkanlık oluşturulması konusunda karar verici siyasi aktörlere, sağlık alanındaki meslek kuruluşlarına, eğitim kurumlarına, gönüllü sağlık kuruluşlarına ve sağlık endüstrisine büyük sorumluluklar düşmektedir. 

Geçtiğimiz yıllarda fiziksel aktiviteler içerisinde yürüttüğümüz ‘20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü’ aktiviteleri COVID-19 pandemisinin getirdiği riskler nedeniyle açıklamalar ve dijital ortamlardaki Odalarımızın etkinlikleriyle sınırlı kalmıştır.

Halkımızın ağız-diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi yönünde çalışan tüm meslektaşlarımızın ‘20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü’nü kutluyor, sağlıklı günlere bir an önce kavuşmayı temenni ediyoruz. 

Türk Dişhekimleri Birliği