2016

TDB II.AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI PARLAMENTOSU TOPLANDI

Türk Dişhekimleri Birliği’nin her yıl Dünya Oral Sağlık Günü’nde organize ettiği Ağız Diş Sağlığı Parlamentosu toplantılarının ikincisi, 18 Mart 2016 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de yapıldı. 

I. Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu, 20 Mart 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Bu seneki toplantıya da Dişhekimi milletvekilleri, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı, Dişhekimliği Fakültelerinin Dekanları başta olmak üzere dişhekimliği alanının bütün paydaşları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Ali Gürlek yaptı.

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne denk gelen toplantı Çanakkale şehitlerinin anılmasının ardından İstiklal Marşı’yla başladı.

İlk olarak toplantıyı destekleyen sponsor firmaların temsilcileri kısa birer konuşma yaptılar. 

Colgate adına Pazarlama Direktörü  Carrick Massey, GlaxoSmithKline adına Genel Müdür Amit Shukla, Procter and Gamble adına Türkiye Profesyonel Ağız Sağlığı Ülke Müdürü  Pınar Fesli Berkman ve Unilever adına Kişisel Bakım Pazarlama Direktörü Handem Çelenkler, Türk Dişhekimleri Birliği’nin ve toplum ağız diş sağlığı çalışmalarının yanında olduklarını ifade ettiler.

Bu konuşmaların ardından  Parlamento toplantısının ilk oturumunda dişhekimliği alanınındaki hemen her  paydaşın temsil edildiği Panele geçildi.  Modaretör olarak yer alan  Prof.Dr.Taner Yücel yaptığı Panel açılışındaki; "Programda gördüğünüz gibi, burada Türk Dişhekimleri Birliğinden ziyade, Türk Diş Hekimleri Birliğinin bu davetini kırmayarak katılan tüm bileşenlerin daha çok konuşmalarını istiyorum." ifadeleriyle bir bakıma toplantının şeklini ve  amacını da açıklamış oldu. Ve sırasıyla Panelde yer alan konukları davet etti.

Paneldeki ilk konuşmayı Dişhekimleri Odaları adına  Antalya Dişhekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tunç yaptı. Tunç;  mesleğin çeşitli sorunlarını da dile getirdiği konuşmasında,  ağırlıklı olarak Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin içerdiği uygulanması zor düzenlemeleri eleştirdi ve çözüm önerilerine değindi.

Dişhekimliği Bilimsel Dernekler adına Oral Dragnoz ve Maksillofasial Radyaloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Lütfi Erdem; radyoloji alanında kullanılan cihazların ruhsatlandırılmasında yaşanan adaletsiz bazı uygulamaları dile getirdi.

TDB Öğrenci Kolu adına İstanbul Dişhekimleri Odası Yerel Öğrenci Komisyonu Başkanı Ahmet Can Özbilgen, dişhekimliği fakültesi öğrencilerinin sorunlarını sıralarken, malzemelerin temininin hala öğrencinin sırtında olduğunu ifade etti.

Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Namık Kemal Sönmez yerli üretimin teşvikinin önemine değindiği konuşmasında,  kamu ihalelerinde dişhekimliği cihazlarıyla ilgili yaşanan sorunları da aktardı.

Dişhekimliği Fakülteleri adına Dişhekimliği Fakülteleri Dekanları Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necmi Gökay da yaptığı konuşmada; planlama yapılmadan dişhekimliği fakülteleri açılmasına karşı olduklarını belirterek, bu konuda en büyük günahın seçmenlere yatırım yapıldığını göstermeye çalışan yerel politikacılara ait olduğunu ifade etti. Gökay, kalitenin korunabilmesi açısından belli bir denetimden geçemeyen fakültelerin öğrenci almasının engellenmesini de bir çözüm olarak ifade etti.

İstanbul Umum Diş Protez Teknisyenleri ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Değerli;  kamunun ihale sisteminden şikayet ederek, çalışma koşullarının disiplin altına alınması gereğini ifade etti.

Kamu Ağız Diş Sağlığı Hastanesinde görev yapan Dişhekimi Burcu Bayar, kamuda çalışan dişhekimlerinin azalmayan sorunlarını uzun bir liste halinde sıraladı.

Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği’nden (ESAM)  Hürriyet Gazetesi muhabiri Mesude Erşan gazetelere haberlerin hangi aşamalardan geçerek girdiğinden ve medyada daha fazla yer almak için neler yapılabileceğinden bahsetti.

Tıp Bilimsel Dernekleri adına Türk Toraks Derneği Başkanı  Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ise; ağız diş sağlığının bir çok sağlık sorununun merkezinde yer aldığını, göğüs hastalıklarıyla da ortak risk faktörlerine sahip olduğunu ifade ederek, birlikte hareket etmenin  faydalarına işaret etti.

Verilen aranın ardından toplantının 2.oturumuna geçildi.

Oturumda ilk olarak dişhekimi milletvekillerine söz verildi. Sırasıyla TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü,  AK Parti İstanbul Milletvekili  Dişhekimi Mehmet Ali Pulcu, AK Parti Trabzon Milletvekili Dişhekimi Dr. Adnan Günnar ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Dişhekimi Ayşe Doğan konuşmalarında; mesleğin içerisinden siyasetçiler olarak izlenimlerini paylaştılar. Mesleki sorunlara sahip çıkma noktasında meslek birliğinin yanında yer alacaklarını ve işbirliği içerisinde olacaklarını belirttiler.

Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş yaptığı konuşmada; geçtiğimiz yıl da Parlamento toplantısının birincisine katıldığını, TDB'nin organizasyonunu yaptığı bu toplantıları önemsediklerini,  toplantılara katılarak toplumumuza mesaj verdiklerini ve bundan da mutluluk duyduklarını belirterek,  tıpta da dişhekimliğinde de fakülte kontenjanlarının ihtiyacın üzerine çıktığını, bunun azaltılması ve eğitimin kalitesine yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekti. Yönetmelikle ilgili getirilen eleştirileri de değerlendiren Gümüş, “size zor gelecek, uygulayamayacağınız düzenlemelerde ısrar etmeyiz, bunları zaten bir genelgeyle düzenledik” dedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof.Dr. İrfan Şencan da koruyucu hizmetlere giderek daha fazla önem verdilerini belirterek yaptıkları koruyucu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yönetmeliği ortaklaşa düzenlemek istediklerini, sorunlu bir düzenlemeyi kendilerinin de istemediğini belirten Şencan’ın, konuşmasında sıklıkla "masanın aynı tarafındayız" şeklindeki ifadeleriyle olumlu mesajlar vermeye çalıştığı gözlendi.

Şencan’ın konuşmasının ardından soru-yanıt kısmına geçildi. Özellikle Oda başkanları Sağlık Bakanlığı’nın kimi uygulamalarıyla ilgili sorularını Şencan’a yönelttiler.

Toplantı TDB Genel Başkanı Taner Yücel'in; " Değerli arkadaşlar, II. Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosunun sonuna geliyoruz. Türk Dişhekimleri Birliği olarak, dişhekimliği mesleğinin ve toplumun ağız diş sağlığı sorunlarının çözülmesinde çalışmaları olan, bileşenleri olan bütün arkadaşlarımızı buraya davet ettik ve bunların ağzından hem Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında bulunan sayın milletvekillerimize, hem de Sağlık Bakanlığının en üst düzey yöneticilerine bürokratlarına dinlettik. Amacımız buydu, parlamentonun amacı ağız diş sağlığı sorunlarını oluşturan ve bunları direkt bileşenlerinin ağzından duymaktı. Bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum.

Tabii ki tek bir parlamento toplantısında bütün sorunlarımızın çözüleceğini veyahut da sorunlarımızın çözüm önerilerinin masaya yatırılması söz konusu değil. Ama inanıyorum ki bu işbirliği biraz önce konuşmacıların da ifade ettiği gibi, daha gelişerek devam edecektir. Türk Dişhekimleri Birliği meslek örgütü olarak bundan sonraki dönemde de tüm bilgi ve becerilerimizi ve tüm deneyimlerimizi ülkemizin ağız diş sağlığı sorunlarını, meslektaşımızın ağız diş sağlığı sorunlarını, toplumun ağız diş sağlığı sorunlarının çözülmesi noktasında seferber edeceğimize emin olabilirsiniz.

Ben bu vesileyle bir kere daha hem panelist olarak katılan tüm bileşenlerimize, hem de konuşmacı olarak yer alan sayın milletvekillerimize ve Sağlık Bakanlığının değerli bürokratlarına hepiniz adına, merkez yönetim kurulu adına ve Oda Başkanlarım adına teşekkür ediyor, bir sonraki toplantıda buluşmak üzere diyorum." şeklindeki konuşmasının ardından  sona erdi.

II. Ağız-Diş Sağlığı Parlamento çalışmaları da  önümüzdeki günlerde yazılı belge olarak kamuoyu ile paylaşılacaktır. 

II. Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu ile ilgili basında çıkan haberler için tıklayınız...