TDB BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANTISI GAZİANTEP’TE YAPILDI

TDB Merkez Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri ile Oda Başkan ve Genel Sekreterlerinden oluşan TDB Başkanlar Konseyi Toplantısı, 7-8 Şubat 2025 tarihlerinde Gaziantep’te yapıldı.

Toplantıya katılan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Daire Başkanı Dişhekimi Mustafa Yenilmez, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüklerince yapılan denetlemeler ile ilgili uygulamalar, Bakanlığın güncelleme çalışmaları ve kamuda çalışan dişhekimlerinin sorunları ile Dişhekimliği Fakültelerindeki kontenjanlarla ilgili yapılan çalışmalar hakkındaki bilgi verdi.

Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ve kalibrasyon konusunda ise Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Daire Başkanı Ömer Faruk Kuru ve Ürün Takip Sistemi Geliştirme Birim Sorumlusu Gönül Ercan da katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıda ayrıca TDB Akademi Başkanı Prof.Dr.Hare Gürsoy TDB Akademi Çalışmaları, NBT Firma  Yetkilisi Yılmaz Arsoy TOYY 4 programı, TDB Hukuk Müşaviri Av.Mustafa Güler hukuki konular  ve Sağlık Bahçesi yetkilisi Dr.Çağrı Kalaca TDB-DİŞSİAD Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Farkındalık Kampanyası hakkında birer sunum yaptılar.  

Toplantıda aşağıdaki gündem konuları ele alındı.

1. Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık kuruluşları Hakkında Yönetmelik ve bu yönetmeliğe bağlı olarak yapılan denetlemeler ile ilgili yaşanan sıkıntılar ve çözümüne ilişkin değerlendirmeler.

2. Genç dişhekimlerine yönelik mesleki eğitimler ve bilimsel projelere ilişkin TDB Akademi’nin çalışmaları hakkında bilgilendirme.

3. Dişhekimleri Odalarının görev, yetki ve sorumluluklarını içeren derslerin verilmesi konusunda Dişhekimliği Fakülteleri ile Dişhekimleri Odaları’nın iş birliğinde eğitim çalışmaları yapılması.

4. TDB Mobil Uygulamasına yönelik taslak çalışmanın sunumu.

5. Türk Dı̇şhekı̇mlerı̇ Bı̇rlı̇ğı̇’nı̇n Bı̇lı̇rkı̇şı̇ Eğı̇tı̇mı̇ verebilmesi̇ ı̇çı̇n gerekli̇ girişimlerin MYK tarafından yapılması.

6. Kliniğin ilk açılışıyla ruhsatlandırmaya yönelik Oda tarafından görevlendirilecek dişhekiminin ve ödenecek harcırahın kaynağının belirlenmesi.

7. İşsiz, emeği çok ucuzlatılmış ve değersizleştirilmiş bir çalışma biçimiyle tümden işçileşmeye evrilen, deontolojik ve etik sorunların artarak piyasa koşullarının hüküm sürdüğü bir döneme giren dişhekimleri ve mesleğin geleceğinin değerlendirilmesi.

     a. Sayıları giderek artan dişhekimliği fakülteleri ve kontenjanlar,
     b. Her yıl 6 bini aşacak yeni mezun dişhekimlerinin istihdamdaki sorunları ile ülkemizdeki toplum ağız diş sağlığına çözüm olacak başta muayenehaneler olmak üzere özelden hizmet alımına yönelik çalışmaların ivedi bir biçimde gündeme alınması için yapılacakların tartışılması,

8. “Artık Dişhekimlerinin Sesini Duyma Zamanı” başlıklı taleplerimizin yer aldığı dokümanın güncellenerek basın, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmasına devam edilmesi;

      I.Yeni Dişhekimliği Fakültesi Açılmamalıdır. Var olan kontenjanlar düşürülmelidir. Henüz faaliyete geçmemiş fakülteler kaldırılmalıdır.
      II. 23.06.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 24. Maddesinin 1. fıkrasında yapılacak değişiklik ile mesken nitelikli bağımsız bölümlerde muayenehane ve poliklinik açılabilmesinin kat maliklerinin iznine tabi olmaması hakkındaki Kanun tasarısı yasalaşmalıdır.
     III. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi olan kliniklerde SDE Sertifikası zorunluluğu getirilmelidir.
     IV. İllerde Ağız Diş Sağlığı İl Sağlık Müdürü Yardımcısı olarak ağız diş sağlığı hizmetlerinden sorumlu bir dişhekimi başkan atanmalıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Ağız Diş Sağlığı Genel Müdürlüğü kadrosu açılmalıdır.
     V. Mezuniyet sonrası yapılan eğitimlerin akredite makamı olarak Sürekli Dişhekimliği Eğitimi Yüksek Kurulu (SDEYK)’nun olması ve yapılan eğitim bilgilerinin önceden yapıldığı Odaya ve Sağlık Müdürlüğü’ne verilmelidir.
     VI. SSK ve BAĞKUR’dan Emekli Olan Dişhekimlerine de İlave Ödeme Verilmelidir.
     VII. Dişhekimlerine Yeşil Pasaport Verilmelidir.

9. 18-21 Eylül 2025 tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleştireceğimiz TDB 28. Uluslararası Dişhekimliği Kongresine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme.

10. TDB ve DİŞSİAD Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Farkındalık Kampanyası.

Başkanlar Konseyi Toplantısı iki günlük yoğun bir çalışmanın ardından açıklanan ‘Sonuç Bildirgesi’ ile sona erdi.

***

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ
GAZİANTEP BAŞKANLAR TOPLANTISI
SONUÇ BİLDİRGESİ

(7-8 Şubat 2025)

Ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan, geride unutulmaz acılar ve yıkım bırakan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılında bu felakette ve de geçtiğimiz ocak ayında Bolu’da meydana gelen yangın sonucunda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz.

Bin yılın depremi olarak nitelendirilen bu afetten sonra muayenehane ve evlerini kaybederek illerini terk etmek zorunda kalan meslektaşlarımızın ve tüm akademik meslek odalarının üyelerinin memleketlerine geri dönmeleri için yetkililerden gerekli yasal düzenlemelerin yapılıp ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Sağlık Bakanlığının dişhekimlerinden istediği MBYS, ÜTS ve cihazların kalibrasyonunu içeren ve iller bazında standardize edilmediği için meslektaşlarımızı zor durumda bırakan, bu nedenle de orantısız cezalarla karşı karşıya kalınmasına sebep olan rutin denetlemelerin düzenlenmesi adına Sağlık Bakanlığı yetkililerine taleplerimizi ileterek bu hususta çalışmak üzere Başkanlar Konseyi Temsilcileri arasından gönüllülerden oluşan bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon; kalibrasyon yapılması gereken cihazları belirleyecek, MBYS ve ÜTS’nin  ara yüzünün kullanıcı dostu olması için çalışacaktır. Ayrıca kalibrasyon yapan akredite firmaların ivedilikle belirlenip, sayılarının arttırılması ve İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yüz yüze veya online eğitimler verilmesi talebinde bulunulacaktır.

Nicelik olarak artan dişhekimliği fakültelerinin niteliğinin tartışıldığı;  dişhekimi istihdamında çok ciddi problemler yaratacak ve işsiz dişhekimi sayısını arttıracak sorunlara cevap olacak  realist ve çözümsel adımlar atılmalı, fakülte kontenjanlarını düşürülmelidir!

Ülkenin geneline yayılması planlanan Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde kamu hekimlerinin yanı sıra özelde çalışan hekimlerden de hizmet alınması sağlanmalıdır. Böylece yeni mezun meslektaşlarımıza da istihdam alanı açılmış olacaktır.

Kamuda çalışan dişhekimlerinin ürettiği puanın hangi işlerle yapıldığı tespit edilmeli ve ağırlıklandırma yaparak katsayı sorununa çözüm bulunmalı, ek ödemelerin dengesizliği ortadan kaldırılmalı, vardiya sistemi ve gece nöbetleri düzenlenmeli ve  MHRS süreleri arttırılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı kadrolarında çalışan dişhekimlerinin çalışma statüsü konusunda farklılıkları gidermek ve özlük haklarını iyileştirmek adına Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.

Dişhekimleri Odalarının görev, yetki ve sorumluluklarını içeren derslerin verilmesi konusunda Dişhekimliği Fakülteleri ile Dişhekimleri Odalarının işbirliğinde eğitim çalışmaları yapılmalıdır.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi olan kliniklerde SDE Sertifikası zorunluluğu getirilmelidir.

Ülke olarak bireysel ve kurumsal düzeyde bir özeleştiri yapmamız gerekmektedir. Yaşanan felaketler ve sorunlardan ders çıkararak bu acıların bir daha yaşanmaması adına Atatürk’ün açtığı yolda adaletin ve bilimin ışığında kararlılıkla, yılmadan, usanmadan tek vücut olarak TDB çatısı altında beraber mücadele etmeye devam edeceğiz.