25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Bir yanda sokak ortasında eşi, sevgilisi, eski kocası ya da diğer aile bireyleri tarafından dövülen, katledilen kadınlarımız; diğer yanda sürekli sistematik şiddete maruz kalıp, şikâyet ettiği halde çözümsüz bırakılan, tehditlerle ve ölüm korkusu ile yaşamak zorunda bırakılan kadınlarımızın çığlıkları duyulsun artık!
Kadına yönelik şiddet, toplum açısından yıkıcı etkisi bulunan küresel bir olgudur.
Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi, cinsiyete dayalı şiddetin kadınların erkeklerle eşit olarak hak ve özgürlüklerini kullanmalarını ciddi şekilde engelleyen ayrımcılık biçimi olduğunu ifade etmektedir. Kadına yönelik şiddet; ister kamusal alan ister özel alanda meydana gelsin, kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine yol açmaktadır.
Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin yasalar olmadığından ve olanlar da tam olarak uygulanmadığından şiddetin önüne geçilememekte ve şiddete maruz kalan kadınların oranı da şiddetin boyutları da her geçen gün artmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) verilerine göre; 2022 yılında 256.507, 2023 yılında 273.222, 2024 yılının 9 aylık döneminde ise 199.871 kadın ŞÖNİM’den hizmet almıştır.
Şiddeti doğuran, onaylayan ve meşrulaştıran tüm koşulların ortadan kaldırılması; toplumsal farkındalık oluşturmanın yanı sıra alınan önlemlerin caydırıcılığı ve zihniyet değişikliğinin sağlanması ile mümkün olacaktır.
Türk Dişhekimleri Birliği olarak kadına yönelik şiddetin ve bu şiddeti meşrulaştıran her türlü düşüncenin karşısında olduğumuzu; bu uğurda verilen mücadeleye sonuna kadar destek verdiğimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşırız.
Türk Dişhekimleri Birliği