TDBD 211.SAYI BAŞYAZI
`GENEL KURULLARIMIZIN ÖNÜMÜZE KOYDUĞU DERSLER`
Merhaba,
31 Mart yerel seçimlerinin ardından ülke siyasetinde gözlenen normalleşme adımları ve diyalog arayışı çok uzun süren bir kutuplaştırma döneminin ardından hepimize iyimser bir hava taşıyor. Bunun demokratikleşme adımlarına döneceği beklentisi son 1 Mayıs’ta Taksim’in yine emekçilere kapatılması tavrından görüldüğü gibi şimdilik akim kalsa da siyasetin normalleşmesi ülke açısından hayırlı bir gelişme olacaktır.
Dişhekimleri Odalarımız Nisan ayında genel kurullarını yapmaya başladılar. Önümüzdeki hafta sonu bu süreç de tamamlanmış olacak. Genel kurullar bizim en önemli demokrasi sınavlarımızdır. Meslek politikalarımızın değerlendirildiği, görev almış olanların görevi kendilerine teslim eden meslektaşlarına hesap verdiği, bir bütün olarak meslek örgütünün tazelenip yeni dönem için meslektaşından yetki aldığı süreçlerdir. Bu genel kurul sürecinde de yönetici organları bütünüyle değişen Odalarımız olduğu gibi meslektaşlarımızın çalışmalarını olumlu değerlendirip görevine devam etmesi yönünde tercihte bulunduğu Odalarımız da oldu. Geçtiğimiz dönemde Odalarımızda görev alıp bu dönemde görevlerini teslim eden meslektaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.
Genel kurul süreçlerinin gösterdiği en dikkat çekici noktalardan biri meslektaşlarımız içindeki oranları hızla artan genç meslektaşlarımızın ciddi sorun ve beklentilerini ortaya koymalarıydı. Bu durum çeşitli Odalarımızda genel kurul sonuçlarına da yansıdı. Genç meslektaşlarımızı daha iyi dinlemek ve sorunların kaynağını doğru teşhis etmelerini sağlayarak onların enerjilerini meslek örgütü çalışmalarında değerlendirmek zorundayız.
Önümüzdeki 17-18 Mayıs’ta yeni seçilen Oda yöneticilerimizle ilk Başkanlar Konseyi toplantımızı yapacağız. Yeni dönemde taleplerimizi nasıl gündeme taşıyabileceğimizin yol ve yöntemlerini konuşacağız.
1219 sayılı yasada yapılan değişiklikle muayenehanede dişhekiminin yanında başka bir dişhekimini çalıştırabilmesine olanak sağlanmasının ardından tabela kullanımı, çalışan/çalıştıran dişhekimi arasındaki protokollerin hazırlanmasıyla ilgili hem Mevzuat Komisyonu’muz hem de Merkez Yönetim Kurulu’muz çalışmalarını sürdürüyor.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü geçtiğimiz günlerde tüm ülkede geniş bir katılımla kutladık. Kamuda, özelde ya da kendi muayenehanesinde emeğiyle geçinen bir meslek grubu olarak biz de her çalışma biçimine ilişkin taleplerimizle meydanlardaydık.
12-15 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacağımız FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi çalışmalarımız devam ediyor. Bilimsel programımız tamamlandı, sosyal programımız için çalışmalar devam ediyor. Yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Ekrem İmamoğlu’na geçtiğimiz 6 Mayıs’ta bir ziyarette bulunduk. Kongre Genel Koordinatörümüz Prof.Dr. Sedat Küçükay ve İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit’inde katıldığı görüşmede FDI Kongresine ilişkin destek taleplerimizi yineledik. Sayın İmamoğlu geçtiğimiz yıl FDI yöneticileriyle birlikte yaptığımız ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu ziyarette de Kongre için her türlü desteği vereceklerini ifade etmişlerdi. Bu görüşmemizde de Sağlık Daire Başkanı Sayın Eryiğit’e Kongre için destek sağlanmasını ifade etti. Yine toplum ağız diş sağlığına ilişkin çalışmalara Belediye olarak yapabilecekleri katkılar hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerine destekleri için teşekkür ediyoruz.
Dişhekimliği alanında dünyanın en önemli Kongresi için tüm meslektaşlarımı erken kayıt avantajı bitmeden kayıtlarını yaptırmaya çağırıyorum.
A.Tarık İşmen
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı