22 KASIM DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜ VE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI


22 Kasım Dişhekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle TDB Genel Başkanı Prof.Dr. Taner YÜCEL, 22.11.2012 tarihinde Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi. Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep AKDAĞ’ın da katıldığı basın toplantısına Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa AKSOY, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı İdris Ahmet ÇAKIR, Kamu Hastaneleri Ağız Diş Sağlığı Daire Başkanı Kemal Özgür DEMİREL ve Bakan Müşaviri Murat KALEM, TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Dr.Ali Rıza İlker CEBECİ ve Yönetim Kurulu Üyeleri, katıldılar. Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı, İHA, Aydınlık Gazetesi, Bugün Gazetesi, Hürriyet, Milliyet, Star, Medi Magazin, Medikal Akademi Gazetesi, 24, ATV, CNNTÜRK, HABERTÜRK, Kanal A, Kanal B, NTV, Samanyolu, TGRT ve TRT başta olmak üzere çok sayıda basın yayın kuruluşu katıldılar.

TDB Genel Başkanı Prof.Dr. Taner YÜCEL, Türk Dişhekimleri Birliği’nin toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesinde ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin oluşmasında; “bilimsel temelli, koruyucu ağız diş sağlığı politikalarını oluşturulması ve hayata geçirilmesini”  savunduğunun altını çizdi.

Ülkemizdeki ağız diş sağlığı hizmetleri %50’lere varan oranda Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler tarafından kamu eliyle verildiğini bu durumun  muayenehanelerinde serbest çalışan dişhekimlerinin kendi kendini yöneten bir meslek grubu olmaktan uzaklaşma tehlikesini her geçen gün daha fazla arttırdığının söyledi.

YÜCEL, “Türk Dişhekimleri Birliği kamu ya da özel hizmet sunumunda emeğimizi değersizleştiren politikalar yerine,

Ağız diş sağlığını genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmayan,

  • Ağız diş sağlığı hakkının bireyin en temel sağlık hakkı olduğu,
  • Güven temelli,
  • Hastanın dişhekimini seçebildiği,
  • Dişhekimine teşhis ve tedavi serbestliği tanıyan,


Ağız diş sağlığı politikalarını savunur”
şeklinde konuştu.

YÜCEL, dişhekiminin geleneksel rolünün günümüzde değiştiğini ve bu değişiminde hastaların gelişen ve artan ihtiyaçları, teknolojideki gelişmeler, oral-genel sağlık ilişkileri kapsamında dişhekiminin hedef ve sorumluluklarının genişlemesi ve artması önemli rol oynadığının altını çizdi.

YÜCEL sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ağız sağlığı ve infeksiyöz, bulaşıcı hastalıklar ilişkileri,  Anne karnından başlayan bebek ve çocuk sağlığı,Bulaşıcı olmayan hastalıklar ile ağız sağlığını ilgilendiren hastalıkların ortak risk faktörlerine sahip olmaları, dişhekiminin rolünü genel sağlık ve koruyucu sağlıkta genişletmekte ve daha önemli hale getirmektedir.

Bugün örneğin dünyadaki ölümlerin %60 tan fazlası bulaşıcı olmayan hastalıklardan olmakta, bu da bulaşıcı olmayan hastalıkların yılda 36 milyon kişinin ölümüne yol açması demektir. Düşük ve orta gelire sahip ülkelerde bu oran %80’lere ulaşmaktadır. Dünya Ekonomik Forumu’nda 5 major bulaşıcı olmayan hastalık olan kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum hastalıkları, diyabet, kanser ve ruh sağlığı hastalıkların önümüzdeki 20 seneye maliyeti 47 trilyon olarak ortaya konmuştur, bu miktar global gayrisafi milli hasılanın ~%4’ünü oluşturmaktadır.”

Ağız sağlığının genel sağlıkta oynayacağı rolün her geçen gün daha fazla arttığının altını çizen YÜCEL,

1.Ağız diş hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip olması nedeniyle, dişhekimleri bulaşıcı olmayan hastalıkların ön teşhisinde, kaydının tutulmasında ve izlenmesinde aktif rol oynayabilir, dolayısıyla sağlığın korunmasında etkili vazife görebilir, alabilirler.

2.Ağız sıvılarının hastalıkların teşhisindeki öneminin her geçen gün bilimsel olarak daha artmasıdır. Bu nedenle dişhekimlerinin sağlığın korunmasındaki rolleri bu yönüyle de  her geçen gün daha fazla yükselmektedir. Bu hususun kavranması şarttır. Bizler sağlığın izlenmesinde ve kayıt altına alınmasında ve ilk teşhisin erken olarak kilit bir meslek grubu durumuna gelebiliriz.

3.Beslenme konusunda danışmanlık (obezite)

4.Tütünden korunmada danışmanlık (sigara içme)

Geliştirilen ağız sağlığının daha iyi bir genel sağlık için şart olduğunun bilinmesi, tanınması ve kabul edilmesi için vizyonumuz olmalıdır.” dedi.

YÜCEL, 2013 yılında Sağlık Bakanlığı ile “Farkındalık Projesi”ni başlatacaklarını ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek sözü Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep AKDAĞ’a bıraktı.

Basın Toplantısı metni için tıklayınız...

Yazılı basında çıkan haberleri okumak için tıklayınız... 

 TELEVİZYONDA  ÇIKAN HABERLER








 

TOPLANTIDAN GÖRÜNTÜLER