20 MART DÜNYA ORAL SAĞLIK GÜNÜ

20.03.2014 

Dünya Dişhekimliği Birliği (FDI) tarafından 20 Mart, oral hastalıkların görülme sıklığını azaltmak adına farkındalığı arttırmak ve kişileri, aileleri, toplumları ve hükümetleri oral sağlığı dolayısıyla da sağlıklı bir yaşamı sağlamaya teşvik için Dünya Oral Sağlık Günü olarak kabul edilmiştir. FDI üyesi olan 150’ye yakın ülke bugünü çeşitli etkinlikler ile kutlamaktadır.

TDB Genel Başkanı Prof.Dr. Taner YÜCEL,  20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü için Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr.Temel YILMAZ  ile birlikte 19 Mart 2014 Çarşamba günü İstanbul’da ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Prof.Dr.Taner YÜCEL; ülkemizde yapılan araştırmalar ile diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının toplumda ne yazık ki çok yaygın olduğunu ve  farklı yaş gruplarında  ortalama çürük+dolgulu diş+çekilen diş sayısının 6.3 iken 60 yaş ve üzerindeki bireylerde çekilmiş diş sayısının  23, 65 yaş ve üstü bireylerde de total dişsizlik oranın % 67 düzeyinde  bulunduğunu söyledi.

YÜCEL; diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının, üst solunum yolu hastalıklarından zatürreye, diyabetten kardiyovasküler hastalıklara ve hatta erken doğum ve düşüklere kadar birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu ifade etti.

Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının önlenebilir, engellenebilir ve yönetilebilir hastalıklar olduğunu söyleyen YÜCEL,  oral sağlık olmadan genel sağlıklılığın mümkün olamayacağının unutulmaması gerektiğini vurguladı. 

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr.Temel YILMAZ ise kan şekeri yüksekliği ve vücudun savunma sistemini baskılayıcı etkisi nedeniyle diyabetin ağız ve diş sağlığını en fazla bozan hastalıklar grubu içerisinde yer aldığını vurguladı. YILMAZ, yapılan çalışmalar ile 35 yaş üstü diyabetli hastalarda dişeti hastalıklarının oranının %80-90’lara ulaştığını, Tip 1 diyabetli çocuk ve gençlerde diyabetli olmayanlara göre diş eti hastalıklarının 6-7 kat daha yüksek bulunduğunu bu nedenle, diş eti hastalıklarının diyabetin önemli  komplikasyonlarından olarak nitelendirildiğini de belirtti. Öte yandan diyabetli hastalarda ki yetersiz ağız-diş sağlığının kan şekerinin kontrolünü ve HbA1c düzeyini olumsuz olarak etkilediğini, dolayısıyla her 2 hastalığın da karşılıklı etkileşim içerisinde olduğuna dikkat çekti.

20 Mart Basın Bülteni için tıklayınız….

Basında Yayınlanan Haberler İçin tıklayınız...

BASIN TOPLANTISINDAN GÖRÜNTÜLER